Pages

Thursday, October 10, 2013

PTPTN : Surat Pengesahan Kelas Pertama UPSI TIDAK SAH

Assalamualaikum whb...,

Dalam minggu ini kecoh berkaitan permohonan pengecualian PTPTN yang tidak diterima oleh PTPTN bagi pelajar UPSI yang memperoleh IJAZAH KELAS PERTAMA. KENAPA TIDAK DITERIMA??? hahhh... Hal ini adalah kerana PIHAK AKADEMIK UPSI telah mengeluarkan SURAT PENGESAHAN KELAS PERTAMA yang tandatangannya adalah "PRINTED" dan bukan yang ditandatangani oleh PEGAWAI yang berkenaan. Oleh itu, pihak PTPTN sendiri telah memberitahu yang permohonan daripada pelajar UPSI MEMANG BERMASALAH KEBANYAKANYA. 

Aku pun baru ja lepas telefon pegawai yang kat bawah nie, dia pulak SALAHKAN PTPTN sebab pihak PTPTN bagitau lewat tentang hal nie.. boleh pulak disalahkan orang. rasanya kalau surat nie bertandatangan hidup tak dak masalahnya pun, adoiiii.... alasan yang dibagi sebab batch aku banyak sangat yang dapat 'first class', so dia tak larat la kot nak sain banyak - banyak.( nie andaian aku je la ).. hahaha

So, sekarang nie pihak PTPTN memang nakkan surat "ORIGINAL" yang macam kat bawah nie BESERTA COP PENGESAHAN PEGAWAI AKADEMIK. (maknanya dia keluarkan surat & dia juga sahkan surat "ORIGINAL" tu. Akan ada dua tandatangan la atas surat tu. satu yang PRINTED dan satu lagi yang DITANDATANGAN GUNA PEN. macam yang kat bawah nie

ada 2 tandatangan atas surat ORIGINAL

tandatangan yang TIDAK SAH walaupun surat ORIGINAL

tandatangan PRINTED
Makanya kalau ada pelajar UPSI yang buat permohonan awal & lepas. Alhamdulillah... kalau yang belum buat kompom tak diterima. mungkin ramai sangat yang bagi surat permohonan yang tak sah nie. So, pihak PTPTN memang tak akan terima dah surat ORIGINAL yang ada satu tandatangan sahaja sebab tandatangan tu TAK SAH bagi pihak PTPTN.

Alhamdulillah, aku menjadi antara yang terawal dari UPSI yang menghantar permohonan dan banyak kali juga aku berhubung dengan pegawai yang bertanggungjawab terhadap akaun PTPTN aku tu, so, tadi dia kata permohonan aku sudah dalam proses dan dia telah serahkan permohonan aku tu pada bosnya.. Mudah - mudahan berjalanlah dengan lancar. Kalau tak diterima, makanya aku kena la ke UPSI semula... Syoq oo abiskan RM200 perjalanan p balik ke UPSI atas sebab orang atas buat kerja mudah... hahahaha...

ALAHAI.. memang staf UPSI sayangkan pelajar - pelajarnya. dah grad pun disuruhnya kita pergi lagi ke situ... Aku pun sayang jugak kat UPSI... memang aku ANAK KANDUNG SULUH BUDIMAN. Good Luck bagi yang akan membuat permohonan pengecualian bayaran balik PTPTN kelas pertama... 

BEST FOR ALL....

6 comments:

  1. aku x wat pape pn lgi.. esok bru nk g setel sume.. keh3.. wish me luck !

    ReplyDelete
    Replies
    1. gud luck.... semoga urusan kita dipermudahkan.... :-)

      Delete
  2. bestnyaa dpt first klssss...hhuhuhu.. aku xtau la acane...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah abam Matt mest buleh... hehe.. doakan first class tahun depan turun jadi 3.5... hehehe..

      Delete
  3. Maaf tnye..mcm mne nk dptkn no telefon pegawai yg mguruskn akaun ptptn kita?

    ReplyDelete
  4. Maaf tnye..mcm mne nk dptkn no telefon pegawai yg mguruskn akaun ptptn kita?

    ReplyDelete